Cladirea Luceafarul din Varset – actualizat

Este situata in central orasului Varset (“Trg Save Kovačevića” nr. 33), pe un teren de 24 de ari si 60 m2.

Clădirea a fost construită în 1904, în același an, pe 13 ianuarie, „Luceaferul”, Biroul de Economii și Credit d.d. în Vršac, a cumpărat un teren pentru 31.000 de coroane și a început să construiască clădirea.

Banca Luceaferul a fost infiintata de reprezentanți mai bogați ai populației românești din Varset și imprejurimi în 1894. Toate pregătirile au fost făcute, iar în 1895, banca a început să funcționeze. In aceasta banca a fost concentrat capitalul românilor bănățeni. Primul bilanț al băncii a fost publicat pe 16 februarie 1896 și s-a referit la situația din 31 decembrie 1895, când a avut loc adunarea anuală.

Directorul banci a fost Ion Cocora, contabilul Gheorghe Terzeu, iar membrii Consiliului de Administratie au fost: Dr Petru Cepeniag, J. Tamesnel, Pavel Corceoa, Antonie Popovici, dr A. Popu si altii 1904.

Cladirea in forma de litera “P” in stil neobaroc si cu fatada decorativa, a fost zidita din caramida si apoi tencuita.

DSC_1314

Cenzorii Băncii “Luceafărul” din Vârşeţ erau de la stânga spre dreapta: Ştefan Balea (Grebenaţ), Ion Naia (Mărghita), Ion Caragea (Bucureşti), Ion Mităr (Straja), Teodor Petrică (Nicolinţ). Rândul II: Barbu Liubomir (Vârşeţ), Cuzman Lăpădat (Râtişor), Virgil Oprişa (Vlaicovăţ), Chirilă Păuţa (Coştei), Cornel Şdicu (Jamul Mic), Cornel Cure (Sân−Mihai), Petre Ureche (Vârşeţ).

Consiliul-luceafarul

Pe 6/19 Ianuarie 1907 câţiva fruntaşi români din Vârset s’au întrunit, sub conducerea protopopului Traian Oprea şi a d-lui Dr. Petru Zepeneag, directorul băncii „Luceafărul”, într’o conferinţă si au hotărît să zidească în centrul Vârsetului o biserică românească dreptmăritoare, care să fie cetate nebiruită a neamului nostru.

Sursa

Sursa doi

Sursa trei

Sursa patru

Sursa cinci

Sursa sase

Sursa sapte

Sursa opt

Biografie: Românii şi sârbii în lumea urbană a Banatului, Autorii:
dr. Mircea Măran, dr. Aleksandra Đurić-Milovanović, dr. Simona Adam

Управни одбор Кредитно-новчаног завода „Luceafărul“, 16. јул 1940.

3 Responses

  1. […] Vezi si art. precedent […]

  2. […] La adunarea de înfiinţare a Partidului Român din Regatul S.C.S. ţinută pe 10 februarie 1923 a fost ales vicepreşedinte al acestui partid. O perioadă îl găsim şi în fruntea Institutului de economie şi credit „Luceafărul”. […]

Leave a comment