Gimnaziul din Sremski Karlovac – Actualizat

Este cel mai vechi gimnaziu din Serbia, intemeiat la anul 1791 la Sremski Karlovac

Principalii initiatori care au finantat construirea cladiri au fost mitropolitul Stevan Stratimirović si comerciantul Dimitrije Atanasijević Sabov, care a donat o suma impozanta de 20000 de forinti.

Gimnaziul a inceput sa functioneze de pe 1 noiembrie 1791, fiind intocmit din 6 clase, patru clase inferioare si doua superioare..

Limba de predare ca si in majoritatea scolilor de la acea perioada a fost limba latina, iar principalele obiecte erau: germane, istoria, giografia, stiintele nature, antropologia, antichitati romane, fizica, logica si morala, iar mai tarziu a fost introdusa si limba greaca.

Primul director a fost slovacul Johan Gros, care a doctorat la Iena, iar apoi Andrija Volni, tot slovac, care a ocupat aceasta functie timp de 21 de ani.

Mitropolitul Stratimirović a ales atat profesorii, cat si directorii scoli. Printre directori a mai fost ales Georgije Karlo Rumi, iar din 182, ungurul Pavle Magda (Pavel Magda).

Actuala cladire a gimnaziului a fost zidita in 1891, conform proiectului arhitectului maghiar Lechner Ödön. La acea perioada constructia era si sediu patriarhal, reprezentand una dintre cele mai representative immobile din Voievodina.

In scoala se pastreaza o importanta bibioteca, despre istoria sarbilor din Ungaria.

Printre cele mai cunoscute personalitati care au invatat in acest gimnaziu au fost:

Sima Milutinović Sarajlija

Dimitrije Davidović

Georgije Magarašević

Branko Radičević

Jovan Sterija Popović

Josif Rajačić

Stevan Šupljikac

Ilarion Ruvarac

Borislav Mihajlović Mihiz

Vida Ognjenović

Dejan Medaković

Vezi si articolul vechi.

SremskiKarlovciGymnasium1
Sursa

Sursa doi

Leave a comment